Τα έργα υλοποίησης του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου της Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης με Κυβερνητικούς Αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.
Διεξοδική συζήτηση υπήρξε με τον Αζέρο Υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας, Natiq Aliyev, αναφορικά με την τροφοδοσία του αγωγού ITGI με φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz 2, ζήτημα που αποκτά βαρύνουσα σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης λόγω και της αστάθειας που παρατηρείται σε ορισμένες Αραβικές χώρες.
Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ότι το έργο του ITGI είναι το πιο ώριμο, ρεαλιστικό, οικονομικά προσιτό και σωστά διαστασιολογημένο έργο σε σχέση με το εν λόγω κοίτασμα. Επιπλέον, η κατασκευή του αγωγού έχει προχωρήσει σημαντικά και έχουν ήδη εγκριθεί οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διέλευσή του από τον Ελλαδικό χώρο.
Οι κύριοι Μανιάτης και Aliyev, χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα σημαντική την συμφωνία κατανόησης που υπεγράφη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR. Ο Έλληνας Υφυπουργός επεσήμανε ότι η εν λόγω συμφωνία σηματοδοτεί το πρώτο καθοριστικό βήμα για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου διέλευσης Αζέρικου φυσικού αερίου στις σίγουρες και σταθερές αγορές της κεντρικής Ευρώπης, εξέλιξη που αναμένεται να καταστήσει την Ελλάδα παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας για την Γηραιά Ήπειρο.
Ο κ. Aliyev και οι Αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν κατέστησαν σαφές ότι η Κυβέρνηση της χώρας τους θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη σύναψη των απαραίτητων συμβολαίων για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου έως τα τέλη του 2011.